Ιδέες
Αν το παιδί αγχώνεται κοιτάζοντας και μελετώντας ένα πυκνο-γραμμένο / πυκνο-εικονογραφημένο βιβλίο (λ.χ. της Β’ δημοτικού), βοηθά να του δίνουμε ένα φύλλο με το αντίστοιχο διαμορφωμένο κατάλληλα υλικό κάθε φορά. Το φύλλο έχει αρχή και τέλος οπτικά.
Τα φύλλα με το υλικό για τα μαθήματα της ημέρας μπορούν να μπαίνουν σε έναν φάκελο ακορντεόν για να μεταφέρονται από και προς το σχολείο. Κάθε χώρισμα έχει δική του ετικέτα, μπορεί να μάθει να τα βάζει εκεί και να τα βγάζει μόνο του το παιδί.Στο σπίτι μπορούμε να έχουμε ντοσιέ ή φάκελο για κάθε μάθημα και να τοποθετούμε εκεί τα φύλλα των κεφαλαίων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Στην τάξη συχνά συνηθίζεται να γίνεται ανάγνωση του κεφαλαίου στο βιβλίο από τους μαθητές και σχολιασμός των εικόνων.Αν το παιδί μας κάποια στιγμή δεν νιώθει καλά με το γεγονός ότι οι συμμαθητές του δουλεύουν με βιβλία ενώ το ίδιο κυρίως (ή και) με φύλλα, μπορούμε να κολλάμε με σελοτέιπ το φύλλο με το προσαρμοσμένο μας υλικό πάνω στην αντίστοιχη σελίδα του βιβλίου. Κολλάμε από τη μία πλευρά μόνο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ανασηκωθεί το φύλλο μας για να μπορεί το παιδί να κάνει ανάγνωση και να βλέπει ότι και όλοι οι άλλοι.
Βοηθά να προετοιμάζουμε με το παιδί το μάθημα πριν από την παράδοση του.Το παιδί στην τάξη έχει να αντιμετωπίσει πολλά και διασπαστικά συμβάντα όπως θόρυβο ή να βαρεθεί και να αποστασιοποιηθεί. Αν έχει μελετήσει το παραδοτέο μάθημα από την προηγούμενη μέρα θα ακούει πράγματα οικεία που θέλοντας και μη θα τραβούν την προσοχή του. Ανάλογα με τις δυνατότητές του θα το βοηθούν να συμμετέχει περισσότερο. Βασική προϋπόθεση η συνεννόηση με τη δασκάλα/τον δάσκαλο της τάξης και της παράλληλης στήριξης για:
- το τι θα παραδοθεί την επόμενη φορά,
- τι είναι σημαντικό να ξέρει το παιδί σε κάθε κεφάλαιο,
- ενδεχομένως ποια συγκεκριμένη ερώτηση (ή ποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις) θα απευθύνει η δασκάλα/ο δάσκαλος στο παιδί
- πότε θα γράψουν επαναληπτικό,
- Αν θα γράψει το ίδιο επαναληπτικό με την υπόλοιπη τάξη.
Είναι στόχος το να μάθει το παιδί, αλλά είναι βασικότερος στόχος το να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθησή του, να αναδείξουμε τη χαρά της συμμετοχής που την ακολουθεί ένα μπράβο, να μην αφήσουμε το παιδί να εκτίθεται μπροστά στους συμμαθητές του, να το αποφορτίσουμε από επιπλέον στρες. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι κάθε μέρα στο σχολείο είναι για το παιδί μια μεγάλη δοκιμασία στην οποία καλείται να ξεπερνά διαρκώς τα όρια του, να αντιμετωπίζει τα πιθανά αισθητηριακά του, να συμμορφώνεται με τους κανόνες, να προσαρμόζεται. Δεν είναι εύκολο.
Κάθε καλή μέρα είναι μια σπουδαία μέρα, τη γιορτάζουμε, την απολαμβάνουμε. Κάθε δύσκολη μέρα θυμόμαστε ότι έρχεται το βράδυ και θα τελειώσει. Θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα!
Στο υλικό σας χρησιμοποιήστε σταθερά ένα σκίτσο που θα αντιπροσωπεύει το παιδί σας. Κάνει την εργασία προσωπική και τραβάει την προσοχή στα σημεία που θέλετε.
-
Χρησιμοποιήστε εικόνες των αγαπημένων του ηρώων για να φτιάξετε το υλικό σας. Χρησιμοποιήστε αυτά που γνωρίζετε για τους ήρωες των ταινιών ή των κόμικ που αρέσουν στο παιδί. Ακόμα και η γραμματική γίνεται ενδιαφέρουσα έτσι.
-
Χρησιμοποιήστε εικόνες για να εξηγήσετε έννοιες και να ενισχύσετε τη μνήμη. Όσες χρειάζεται. Θα βρείτε άφθονες στο ίντερνετ.
-
Αν το παιδί είναι λίγο κακόκεφο και κάπως απρόθυμο να κάνει εργασία κάποια μέρα, μπορείτε να προσθέσετε στην εργασία του κάτι για βάψιμο ή κάτι για να κολλήσει. Βοηθά στο να εμπλακεί.
-
Δοκιμάστε το εκπαιδευτικό λογισμικό πολυμέσων KIDEPEDIA. Είναι εκπληκτικό και καταπιάνεται με την Ιστορία, τη Μελέτη περιβάλλοντος, τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τη διατροφή, συνταγές, κατασκευές, πειράματα, το ανθρώπινο σώμα, με θετικά μηνύματα για τις δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία, με τις ξένες γλώσσες, το διάστημα και αμέτρητα άλλα. Με βίντεο - κινούμενα σχέδια και πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια. Το παιδί διασκεδάζει και μαθαίνει χωρίς να νιώθει ότι κάνει μάθημα.
-
Επιβραβεύστε με ενθουσιασμό κάθε φορά την προσπάθεια του παιδιού, όσο επιτυχημένη κι αν είναι.
-
Περάστε χαλαρές στιγμές με το παιδί πριν και μετά την προετοιμασία των εργασιών για το σχολείο.
Δείξτε ενδιαφέρον στους συμμαθητές του παιδιού. Τα παιδιά αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον και θα το επιστρέψουν στο παιδί σας.